Wednesday, October 13, 2010

Perpecahan PCT..Siapa Yang Simpati?

Assalamualaikum w.b.t, Apa khabar semua ? Sihat mudah-mudahan.
Kecoh pada hari ini konflik yang berlaku di antara agen Medic Mesir dan persatuan Perubatan Cawangan Tanta ( PCT ). Jika sebelum ini, semua pelajar perubatan di Tanta hidup selesa dan dapat bersatu di bawah satu persatuan. Tapi nasib malang telah menimpa PCT apabila agen Medic Mesir telah menubuhkan persatuan Medic Mesir.
Apa tujuan penubuhannya? Untuk kebajikan ke? Adakah tidak cukup dengan PCT? Satu demi satu perselisihan yang terjadi. Namun PCT tetap mengalah dalam banyak hal kerana meraikan adik-adik agen Medic Mesir. Tapi usaha ini tidak dihargai.
Katanya, esok PCT akan membuat program yang melibatkan semua pelajar baru KPT dan agen MM. Perancangan telah lama dibuat dan telah dimaklumkan lebih awal kepada pelajar-pelajar yang terlibat beberapa hari lepas. Dikhabarkan bahawa program akan diadakan pada hari esok adalah lebih kepada taklimat-taklimat penting. Antara pengisiannya, pengenalan AJKT PCT sesi 2010/2011, taklimat keselamatan daripada mandub Malaysia Tanta ( Us. Sulaiman Bin Ismail ), penerangan visa, taklimat hisbah dan lain-lain.
Tiba-tiba esok agen Medic Mesir hendak melaksanakan program untuk pelajar-perlajar baru. Mesyuarat untuk program itu pun baru diadakan siang tadi. Kenapa macam tu? Nak halang PCT daripada mendekati adik-adik ? Teruklah macam tu. Sebelum ni pun perkara yang sama berlaku. Seolah-olah macam ada tangan belakang yang mencatur supaya pelajar-pelajar agen MM tidak dapat menyertai program PCT.
Sebelum ni, mereka mengatakan bahawa tak akan berlaku perpecahan. Tapi jelas bibit-bibit perpecahan telah pun berlaku. So, apa pandangan anda?

0 comments: